21 Nisan 2011 Perşembe

Romantik Çiğ Köfte

Çiğ Köfteyi ben seviyorum. Çiğ köfteyi sen de seviyorsun biliyorum. Markalı kıyafetler giyiyorsun, şampanya seviyormuş gibi yapıyorsun ama çiğ köfte istiyor canın için için.

Türkiye'nin bir çok köyünden ''Çiğ köfte bizim mahalleden çıkmıştır!'' diyenler var, o yüzden nereden geldiğine hiç girip gerdan kıllarımızı ağartmayalım. Nereden geldiyse, geldiği çok iyi oldu, ben bunu bilir bunu konuşurum. Çiğ köfte aklına gelince insan evladı biraz fıttırır tabii. İşte çiğ protein kaynağı, şık kırmızı etin etkisi bu. Aslan gönülleri şahlandıran, kaplan gibi zıplatttıran bir yiyecek çiğ köfte. Çiğ köfteyi ısırınca bir ceylanın kıçına ısırık atmış sayılırsın. Kanlı erkeksi ceylanları kaçışırken düşünmene gerek yok. Çiğ köfte sana da bana da yeter.

Çiğ köfte bina harcı gibidir, eğer doğru malzemeden doğru miktarda koymazsan, üzerine yıkılır alimallah. Buyur gayri, hazırlayalım.



Malzemeler:
4 Bardak İnce Köftelik Bulgur (İnce bulgur olması çok möhim. Eğer pilavlık bulguru yumuşayana kadar yoğurmaya kalkarsan ellerin de çiğ köfte olur haberin olsun)
400 Gram Yağsız Taze Kıyma ( Kasap çekebildiği kadar çeksin. Gerekirse korkut, daha çekmezsen çıkmam de. Kasaplar inatçıdır, seni ezmesine izin verme! Yeni çektirirsen daha taze olur tabii, hatta makinayı alabiliyorsan al götür eve biraz da sen çek, çok cümbüşlü olur, ailecek çekersin.)
1 Büyük Kuru Soğan
1 Dal Taze Soğan
1 Demet Maydonoz (Maydonozdan çekinme, maydonoz herşeye kadirdir, ben hep cebimde bir demet taşırım)
2 Limon
2 Diş sarmısak
Yarım Bardak Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
3 Yemek Kaşığı Biber Salçası
2 Yemek Kaşığı Domates Salçası (Domates Salçası ile Biber salçası arasındaki dengeyi kurmalısın. Aralarındaki orantıda, domates salçası biber salçasını geçtikçe çiğ köften boktanlaşmaya başlar.)
Baharatlar : Pul Biber(küçük bir fincanda az ılık su ile karıştır canı çıksın), İsot (isot ile pul biber çok yakın akrabadır, onlar bir arada çok büyük işler başarırlar) Kimyon, Nane, Karabiber, Tuz

Baharatları gönlün ne kadar istiyorsa o kadar koyacaksın, ben acıyı severim diye avuç avuç baharat dökme, dilinde acıdan başka birşeyin tadını almaya yer kalmaz, kıymaya verdiğin paraya yazık olur. Ben çiğ köftemde et istemiyorum diyorsan, bulgur köftesi yemekte serbestsin, ama misafirine çiğ köfte yaptım deme. Bulgur köftesi de, kandırma insanları.

Masayı taşımamda yardımcı olan karetta karettalarım İhsan ve Sarkozi'ye teşekkür ediyorum...

Çiğ köfteyi hazırlamak için çok fazla akıl gerekmez, ama akıl gerekmediği için bel gücü gerekir. İşçiliğe hazır ol, pişik yapacak kıyafetler giyme, rahat birşeyler al üzerine. Apaçi gibi birisiysen, dımtıs müzik aç. Ya da arkadaşlarınla paylaş bu görevi. Bazı erkeklerin hoşuna gitmez, çiğ köfte tepsisini paylaşmayı sevmezler. O yüzden tepsinin başında yorgun birini görsen de, onlar istemeden yardım teklif etme. Çiğ köfte tepsisi, bazıları için köpeklerin avlanma alanı gibidir. Bu işi kadınlar da aynı erkekler gibi çok iyi yapabilirler. Ama erkekler oyuncak gibi şeyleri sevdikleri için, mangal olsun, renkli hamur olsun hemen başına geçerler.

Kuru soğanı rendele. Robot kelimesini kullanıp sinirimi bozmak istemiyorum... Robotta çiğ köfte olmaz. İnsan eli değmeden çiğ köfte olmaz. Rendelediğin soğanlarla birlikte kıymayı, bulguru ve 1 veya 2 limonun suyunu tepsiye yerleştir. Özel çiğ köfte tepsisine gerek yok. Özel tepsi kötü birşey değil ama olmazsa olmaz da değil. Herkes bazen kendini özel bir tepsi gibi hissetmek ister. Biraz yoğurduktan sonra baharatları, nar ekşisini, yağı ve salçaları ekle. Taze soğan ile Maydonoz dışında herşey tepsinin içinde olmalı.
Şekildeki gibi yoğurmaya başla, herşeyi bırak, yoğurabildiğin kadar yoğur. Yoğururken iyi niyetlerini çiğ köfteye aktar. Sevinç dolu anılarını düşün, çocukken babanın seni kemerle nasıl dövdüğünü filan düşünme, bir şiiir gibi devam eder sonrası:

Yoğur, yoğur, yoğur...
Elin renk değiştirmeye başlarsa ve artık dayanamayacak gibiysen biraz dinlen. Sonra
Yoğur, yoğur, yoğur...
Belin çok mu ağrıdı, evde başka birisi varsa, ona eğil, bükül, yavşa, gevşe biraz da o
Yoğursun, Yoğursun, Yoğurayım...
Birlikte Yarınları
Yoğuralım, Yoğuralım, Yoğuralım!

Güzel etraflıca yoğurduktan sonra ince ince doğranmış maydonoz ve taze soğanı ekle ve biraz daha yoğur. Bunun ardından, elinle sıkımlamak itibariyle köfteleri hazırla. Sonra iceberg'le mi, kıvırcıkla mı, lavaşla mı, neyle yiyorsan ye, o senin bileceğin iş. Tabi bu hikayenin sonunu hepimiz çok iyi biliyoruz... Unutmayın, çiğ köftenin iki Çi noktası vardır, birisi ağız, birisi makat.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder