20 Nisan 2011 Çarşamba

Japon Yemeği Suşi

Şimdi suşi yemenin de bir usülü var, yapmanın da... Evvela yapacaksın suşiyi ki yiyesin. Suşi diyince herkesin götü korkuyor... Millet zannediyor ki, suşi çok zor birşey, ahım şahım birşey sanıyorlar. Halbusi suşi dediğin çok kolay günlük sandöviç gibi, ne gibi birşey. Yok benim param yetmez, aman suşi çok pahalı elimizi yakar falan filan. Bu laflara karnım tok benim. Suşi yaparsam arkadaşlarım dalga geçer diye korkma, özenti gibi görünürüm diye korkma. Bunlar suşi tarifinin çok önemli adımları. Daha mühimi, korkmayacaksın suşiden, yok ben çiğ balık yemem deyip adamın asabını bozmayacaksın, ''japonlar denizden babamınki çıksa yiyecekler valla hahaha!'' gibi ırkçı, aptal şeyler söylemeyeceğine and içeceksin.
Suşi Demek Ne Demek?
Suşi kelimesi ''ekşimsi'', ''tadı ekşi olan'' gibi bir anlama sahip imiş. Bunun dışında suşi ile ilgili birçok ıvır-zıvır bilgi var, onları da sen araştır, öğren. Suşi pişme, ağzıma düşme.
Öyleyse, gel öğreteyim sana mertçe, cömertçe suşi nasıl yapılırmış...
Önce parmaklarını sigortalat, çünkü damak tadını çok emzirecek bir tarif olacak:

Malzemeler:











2 Bardak Pirinç (Normal pilavlık pirinç de olur, suşi pirinci diye başının etini yiyen dingilleri dinleme!)
1 Yemek Kaşığı Pirinç Sirkesi veya Üzüm sirkesi ( Yine illa ki pirinç sirkesi olacak diyen kancıklardan uzak durasın.)
1 Çay Kaşığı Şeker
1 Hıyar (Zaten bundan belli yani güzel olacağı...)
1 Avokado (Avokado bulamıyorsan, arayacaksın bulacaksın!)
1 Taze Soğan
1 Kuru Soğan
100 Gram Somon balığı (Somona verecek paran yoksa, alma kendini zorlayıp kasma, ama alacaksan da alırken somon balığını koklayacaksın. Balığın etini burnuna iyice yaklaştır, leş gibi pis balık kokuyorsa satan adamın ya da kadının yüzüne at. En taze somonu almazsan geberirsin)
4 Yemek Kaşığı Mayonez
6 Yaprak Nori/Yaprak Yosun (Bu bildiğin kurutulmuş deniz yosunu. Ben bunu bulamam ki diye ağlama hiç! Burada 50 tanesini satıyorlar, bundan 10 kere suşi yaparsın : Nori Satıcısı)
1 Yemek Kaşığı Wasabi (Bulamıyorsan kullanma, kullanmayanın pipisi düşmüyor.)
1 Biraz Susam
1 Birsürü Soya Sosu (Soya sosu bu mutfağın kaçınılmaz malzemesi, bundan kaçış yok. Soya sossuz japon yemeği, gazsız kolaya benzer.)

Resimdeki gibi malzemeleri roketli uçan masaya koymak zorunda değilsin. O benim kendi özelimdir, kimseyi ilgilendirmez.

2 Bardak pirinci hayvanlar gibi yıkadıktan sonra bir tencerenin içine koy. Ardından 4 bardak su dök. Su ile Pirinçleri ölçmek için aynı bardağı kullan, mal olma. Sonra bir çay kaşığı şekeri ve bir yemek kaşığı sirkeyi ekle. Tencerenin kapağını tastamam kapat, yemeğin ateşini ayarlamayı bilmeyenler gibi yamuk kapak işlerine girme. Kısık ateşe getir tencerenin altını. 10-15 dakika bekle. Pirinçler suyun hepsini emciklemiş gibi görünüyorsa, tencerenin kapağını ve ocağın altını kapatıp 10 dakika daha bekle.

Mutfak düzeninden birşey anlıyorsan zaten, pirinç kendi kendine takılırken suşinin içine koyacaklarını hazırlamaya başlarsın. Elimizde 6 tane nori var. 6 noriden 6 rulo çıkar. Her rulonun içine farklı karışımlar yapabilirsin. Soğanı, Taze soğanı küçük küpler halinde doğra. Hıyardan çubuklar yap. Somonu satanlar genelde derisini de kakalıyorlar. O deriyi unut, kesip at. Geriye yalnızca yağlı, kavuniçi, canımın içi somon kalsın. Bunların ardından, gönlüne göre mayonezle sebzeleri karıştır, soya sosu da ekle wasabi varsa az biraz onu da koy, erkek ol biraz!Şimdi ikirciklenmeye başlamış olman lazım, çünkü herşey hazır gibi ama pilav kızamıklı çocuk gibi yanıyor. Soğutmak için geniş bir bezi soğuk suyla ıslat ve sık. Islak kalmasın bez, hafif nemli olsun. Pirinci bu bezin üzerine yay ki daha çabuk soğusun. Suşi sarmalamak için hiç bambu düzengeçleri, plaj havluları arama. Noriyi elinle tutup kaymak gibi sarabilirsin. Şekillerde nasıl yapıldığını gösteriyorum, gözlerinle bak.

Şekildeki gibi pirinci norinin üzerine sıvala, sonra artık canın ne istiyorsa üzerine diz pirincin. Sonra da rulo yapıp... Kapattığın kısmı ılık suyla ıslat, yapışıklansın. Kalınca doğra. Bir rulodan 6 - 7 tane çıkar.

Avokadoları da tekne biçiminde doğra. Sonra bir parça pirince avcunda şekil ver ve avokadoyu üzerine koy. Avokadonun kolları olmadığı için prince tutunamayabilir. O yüzden noriden yaptığın ince bir şerit ile pirinç ile avokadoyu birbirine bağla.

Bunları bir tabağa ya da suntaya diz, küçük bir kaba da soya sosu koy, bandıra bandıra ye!

İşte bunu yiyeceksin, yedikten sonra bana abi diyeceksin. Baba diyeceksin. Allah Zihin Açıklığı Versin...

3 yorum:

  1. Daha güzel tarif yok, daha güzel tarif görseli hiç yok.
    Yüreğine sağlık seni hınzır somon.

    YanıtlaSil
  2. adını söylicem yerken üzerine de tatlı olarak adana söylicem çif lavaşşaaaa

    YanıtlaSil
  3. Bomba! Süpersin Erkeksi Samet...

    YanıtlaSil